Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε εκτάκτως στις 16 Ιανουαρίου 2025, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο "Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών"
– Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385
– Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας
– Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών – Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust
- Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
– Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις».
Το δικηγορικό σώμα καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες-θύματα με την παροχή νομικής βοήθειας, έχοντας υπογράψει σχετικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.
Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία της καθώς το δικηγορικό σώμα δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη του άνω Σχεδίου Νόμου και το Σχέδιο Νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εντός της εορταστικής περιόδου και για σύντομο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας την ουσιαστική συμμετοχή.
Όσον αφορά τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, η Συντονιστική Επιτροπή διαφωνεί έντονα με σειρά διατάξεων, θεωρώντας ότι οι νέες τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ δεν έχουν επαρκή δικαιοπολιτική εξήγηση, άγουν σε αναποτελεσματική μεταφορά της Οδηγίας 2024/1385 στην εθνική έννομη τάξη και φαίνεται να προωθούνται υπό την πίεση της επικαιρότητας.
Η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με επικοινωνιακή διαχείριση, περιστασιακή νομοθέτηση και αυστηροποίηση των ποινών. Υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την απάλειψη ή βελτίωση των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου, κάποιες εκ των οποίων έγιναν δεκτές, χωρίς όμως να αλλάξει ο πυρήνας των διατάξεων που εισάγουν εξαιρετικό δίκαιο, παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας, τη διάκριση των εξουσιών, την αρχή της αναλογικότητας, δημιουργούν κίνδυνο καταχρηστικής χρησιμοποίησης των προβλεπόμενων μέτρων και έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.
Ως εκ τούτου, η Συντονιστική Επιτροπή, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή και διαμαρτυρία της, αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας την καθολική αποχή των δικηγόρων την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025, με αφορμή την εισαγωγή του Σχεδίου Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.