Η ελληνική κτηνοτροφία βιώνει ένα σοβαρό πλήγμα από την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς, προκαλώντας ανησυχία αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία, το ζωϊκό κεφάλαιο και την τσέπη των καταναλωτών.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την επιβολή απαγόρευσης σφαγής και μετακίνησης αιγοπροβάτων για δέκα ημέρες, που οδηγεί σε σημαντικές δυσκολίες στην προμήθεια κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, εντείνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές και ανατιμήσεις.
Οι κτηνοτρόφοι, που έχουν ήδη υποστεί πλήγματα από την πανώλη, βρίσκονται ξανά σε δύσκολη θέση με την εξάπλωση της ευλογιάς, μιας νόσου πιο αργής στην εκρίζωση και ιδιαίτερα επικίνδυνης, με 104 εστίες να καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή καθώς οι αρχές καλούνται να διερευνήσουν την ταχύτητα της εξάπλωσης, που μπορεί να οφείλεται είτε στη μεταφορά μολυσμένων ζώων είτε σε θρεπτικά στοιχεία.
Οι ανησυχίες των κτηνοτρόφων εντείνονται καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, με την πιθανότητα απώλειας εισοδήματος να καθίσταται ακόμη πιο απτή.
Οι καταναλωτές θα βρεθούν επίσης σε δύσκολη θέση, καθώς οι ελλείψεις σε εγχώριο κρέας και τα προϊόντα του θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές και αβεβαιότητα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Στο σύνολό της, η κατάσταση απαιτεί άμεσες ενέργειες για την προστασία των ζώων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην εγχώρια παραγωγή.
Η εδραίωση ενός συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης, καθώς και η συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και τις καταναλωτικές ενώσεις, θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.