Με την πρόσφατη εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των παροχών των προμηθευτών προς τους λιανοπωλητές και την επαναδιατύπωση των τιμοκαταλόγων, παρατηρείται μια μερική βελτίωση στο πεδίο των προωθητικών ενέργειών.
Ωστόσο, τα φαινόμενα των πλασματικών προσφορών, που θεωρούνται παραπλανητικές πρακτικές, εξακολουθούν να υφίστανται.
Παρά την ύπαρξη νομοθεσίας και του «Κώδικα δεοντολογίας», η εφαρμογή τους παραμένει περιορισμένη, κυρίως στον ακατέργαστο τομέα του λιανεμπορίου τροφίμων.
Η πολυπλοκότητα του καθορισμού τιμών στα σούπερ μάρκετ, η οποία οφείλεται στους χιλιάδες κωδικούς προϊόντων και στις εμπορικές συμφωνίες με τους προμηθευτές, καθιστά δύσκολη τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στον τομέα αυτόν εντός του πρώτου εξάμηνου του 2025, οι οποίες θα αποσκοπούν στη μείωση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών με έμφαση στις προσφορές και τις εκπτώσεις.
Προβλέπεται νέος κανονιστικός πλαίσιο που θα αφορά τη σήμανση και την παρουσίαση προϊόντων στα καταστήματα, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων.
Ειδικές ομάδες εργασίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με εκπροσώπους αλυσίδων σούπερ μάρκετ, έχουν συσταθεί για την εκπόνηση των απαιτούμενων αλλαγών.
Οι υπεύθυνοι των αλυσίδων ζητούν να υπάρξει μεταβατική περίοδος για τα αποθέματα που βρίσκονται σε προσφορά κατά την έναρξη εφαρμογής των νέων κανόνων.
Επιπλέον, οι κανονισμοί θα επεκταθούν και στα προγράμματα επιβράβευσης πελατών, προκειμένου να αποτραπούν παραπλανητικές εκπτώσεις που προβάλλονται μέσω φαινομενικά προσωπικών προσφορών.
Για παράδειγμα, εάν μια αλυσίδα διαφημίζει έκπτωση 20% σε όλα τα κατεψυγμένα λαχανικά για τους πελάτες με πιστωτική κάρτα, αυτό δεν θα πρέπει να συγχέεται με προσωπική έκπτωση.
Η γενική προσφορά πρέπει να τηρεί τις νόμιμες διατάξεις περί μείωσης τιμής, προκειμένου οι καταναλωτές να προστατεύονται από πιθανά κακοποιημένα εχέγγυα.