Με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, σημαντικές αλλαγές προωθούνται στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, αναδιαμορφώνοντας το τοπίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα. Οι ιδιώτες γιατροί, πλέον, αποκτούν τη δυνατότητα να γίνουν Προσωπικοί Γιατροί, εφόσον συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ και εγγράφουν διαφορετικούς πληθυσμούς από αυτούς που ήδη εξυπηρετούν στο πλαίσιο των συμβάσεων τους.
Αυτό το νέο πλαίσιο επιτρέπει στους γιατρούς να δέχονται μέχρι 500 επιπρόσθετους εγγεγραμμένους ως αμιγώς ιδιώτες, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία και αυξάνοντας τη διαθέσιμη προσφορά προσωπικών γιατρών. Ο σκοπός είναι η καθολική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η συμμετοχή των μη συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών σε αυτό το σύστημα.
Επιπλέον, οι παιδίατροι αποκτούν μόνιμο ρόλο στον θεσμό, καλύπτοντας αρχικά 530.000 παιδιά, εξασφαλίζοντας δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση οκτώ Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα ενσωματώσουν τη σύγχρονη τεχνολογία μέσω Σταθμών Τηλεϊατρικής, επεκτείνοντας τη δυνατότητα κατ’ οίκον νοσηλείας.
Μία από τις πιο καινοτόμες πτυχές του νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή οικονομικών κινήτρων για νέους γιατρούς, τονώνοντας την επιλογή «αφανών» ειδικοτήτων όπως η Γενική και Οικογενειακή Ιατρική, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη στελέχωση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η μεταρρύθμιση αυτή αναδεικνύει την επιταχυνόμενη ανάγκη για ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες.