19 Oct
19Oct


Στην πρόσφατη συμμετοχή του στο Olympia Forum, ο Δήμαρχος Επιδαύρου έθεσε επιτακτικά το θέμα της καινοτομίας και καλών πρακτικών στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας την ανάγκη να προσεγγίσουμε τους πολίτες με διαφορετική οπτική. Αναφέρθηκε στη σημασία του να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες και να προσαρμόσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες στις ανάγκες τους, διευκολύνοντας έτσι την καθημερινότητά τους.
Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι η καινοτομία δεν περιορίζεται απαραίτητα σε νέες τεχνολογίες ή περίπλοκα συστήματα. Αντίθετα, μπορεί να σχετίζεται με την απλότητα της διαχείρισης προβλημάτων. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να λειτουργούν με μεγαλύτερη ελευθερία και ενθάρρυνση, εξαλείφοντας καχύποπτες στάσεις και γραφειοκραρικές διαδικασίες που μπορούν να κρατήσουν πίσω την πρόοδο.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της παρέμβασης του ήταν η πρόταση φυγής από τα παραδοσιακά διαχωριστικά όρια της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, πρότεινε ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει την "υιοθέτηση" των μνημείων από τους δήμους και τους δημότες, με στόχο τη συμμετοχικότητα στην προστασία και ανάδειξή τους. Η συνεργασία με αρχαιολογικές υπηρεσίες και η ενίσχυση της πολιτιστικής εκπαίδευσης στην τοπική κοινωνία, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών που ενισχύουν την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Ανάμεσα στα προγράμματα που ανέφερε, ξεχωρίζουν η συμμετοχικότητα, η πολιτιστική διαχείριση και οι εθελοντικές δράσεις για την προστασία των μνημείων. Η τοπική κοινωνία έχει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτών των προσπαθειών, ενώ η πρόσφατη πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος αναδεικνύει τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής να εμπλέκει τους πολίτες στον πολιτισμό και στην ιστορία της Επιδαύρου.
Έτσι, ο Δήμος Επιδαύρου συνεχίζει να προχωρά προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, επιδιώκοντας να διαμορφώσει μια διοίκηση που όχι μόνο σέβεται, αλλά και ενδυναμώνει τους δημότες της.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.