25 Jan
25Jan

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα.
Οι άτυπες συνομιλίες των δύο πλευρών, μεταξύ της τριμερούς ελληνικής αποστολής, με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, με την τριμερή της Τουρκίας, με επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, διήρκεσαν περί τις τρεις ώρες.Στη συνάντηση ήταν «παρών» και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αναμένεται ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ για το αποτέλεσμα και για το εάν θα υπάρξουν κι άλλες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ελληνική πλευρά προσήλθε στον 61ο κύκλο διερευνητικών επαφών, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα).
Ικανοποίηση ΒερολίνουΤην ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μη σχολιάσουμε απ' έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και, ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην Αγκυρα ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.

"Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μη σχολιάσουμε τώρα απ' έξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία, ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου'', κατέληξε η κυρία Αντεμπαρ.


Πηγή: iefimerida.gr 


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.