Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζει τη σειρά podcast 8 επεισοδίων με τίτλο «Τόσο μακριά τόσο κοντά:
Η ιστορία της νεοελληνικής τέχνης από τον 19οστον 21ο αιώνα».
Μέλη του Συλλόγου συναντούν ιστορικούς και ερευνητές της τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες με στόχο να ξεδιπλώσουν και να φωτίσουν πτυχές της νεοελληνικής τέχνης από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.
Οι νέοι ιστορικοί τέχνης και ερευνητές, ανέλαβαν να μελετήσουν από μια ιστορική περίοδο της νεοελληνικής τέχνης και κατόπιν συνομίλησαν με ξεχωριστές προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης, με σκοπό να αναδείξουν τις σπουδαιότερες στιγμές κάθε περιόδου και να θέσουν προβληματισμούς αναφορικά με την έρευνα στην ιστορία της τέχνης σήμερα, τους θεσμούς, και την εικαστική πρακτική.
Προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες της σειράς Podcast:Αρετή Αδαμοπούλου, Μαρία Βαρελά, Ελεονώρα Βρατσκίδου, ΧριστίναΔημακοπούλου, Εύα Μελά, Ελπίδα Ρίκου, Πάνος Σκλαβενίτης, Συραγώ Τσιάρα, ΤίναΠανδή, Έλενα Χαμαλίδη.Στη δράση συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου:Αθανασία Καλαμάκη, Γιάννης Καραδήμας, Άλκηστις Κοντοπούλου, Βάσια Μαγουλά,Ευδοκία Μανόχη, Σωτηρία Μουζακίτη, Ειρήνη-Μαρία Νανούρη, ΜαρίαΠαγανοπούλου, Νίκη Παπασπύρου, Βασιλική Σπυρέλλη, Αναστάσιος Τσακαλιάδης-Σωτηράκογλου, Βίκυ Τσίρου, Σοφία Χρυσαφοπούλου.Αναλυτικά το περιεχόμενο των επεισοδίων:
1830-1910: Ο μακρύς 19ος αιώνας: Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως την αυτονόμηση της Σχολής Καλών Τεχνών
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, ο Γιάννης Καραδήμας και η Μαρία Παγανοπούλου συνομιλούν με την κα Ελεωνόρα Βρατσκίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Το επεισόδιο εξετάζει τη συγκρότηση των καλλιτεχνικών θεσμών και την εξέλιξη της τέχνης στην Ελλάδα από το 1830 έως το 1910, με έμφαση στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, τη διαμόρφωση καλλιτεχνικών υποκειμένων και την εκθεσιακή δραστηριότητα —πτυχές που συνέβαλαν στη σταδιακή συγκρότηση του καλλιτεχνικού πεδίου.
Επιπλέον, συζητείται το πλαίσιο πριν από την ίδρυση του
ελληνικού κράτους, προσφέροντας μια ευρύτερη οπτική στην πορεία της νεοελληνικής τέχνης κατά τον «μακρύ 19ο αιώνα».
1910-1940: Η τέχνη του Μεσοπολέμου
Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς, η Άλκηστις Κοντοπούλου, η Σωτηρία Μουζακίτη και η Βασιλική Σπυρέλλη συναντούν την κα Χριστίνα Δημακοπούλου, διδακτόρισσα στην Ιστορία της Τέχνης.
Μαζί, συζητούν για τον ρόλο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στον καθορισμό των χαρακτηριστικών της ελληνικής εικαστικής παραγωγής την περίοδο του Μεσοπολέμου, καθώς και για τις προσπάθειες της ελληνικής καλλιτεχνικής κοινότητας για εξωστρέφεια και προώθηση της ελληνικής τέχνης εκτός συνόρων.1940-1950:
Η τέχνη της κατοχής, της αντίστασης και του εμφυλίου
Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς, η Ευδοκία Μανόχη, η Ειρήνη-Μαρία Νανούρη και η Μαρία Παγανοπούλου, συναντούν την κα Εύα Μελά εικαστικό και πρ. Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Συνομιλούν μαζί της εφ΄ όλης της ύλης για τα γεγονότα που διαμόρφωσαν την ιστορία της τέχνης της περιόδου 1940-1950 στην Ελλάδα, την εξορία και την αντίσταση των καλλιτεχνών, αλλά και για τα φαινόμενα αντίστασης και λογοκρισίας σήμερα.
Σημείο κατατεθέν της συζήτησης, η έκθεση Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση των περιόδων: Δικτατορία Μεταξά, Αντίσταση, Κατοχή, Εμφύλιος, τόποι εξορίας έως το 1967, που διήρκεσε από τις 24Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου του 2014, και διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, επί προεδρίας της κυρίας Μελά. Ένα επεισόδιο-φόρος τιμής στους καλλιτέχνες αγωνιστές της Αντίστασης και στην καλλιτεχνική και ιδεολογική παρακαταθήκη που έχουν κληρονομήσει στο σήμερα.1950-1970: Η τέχνη τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες 1974-2004Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς η Βασιλική Σπυρέλλη, ο Αναστάσιος Τσακαλιάδης-Σωτηράκογλου και η Σοφία Χρυσαφοπούλου προσκαλούν την κα Αρετή Αδαμοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το επεισόδιο εστιάζει στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου μέχρι την πτώση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών.
Η περίοδος προσεγγίζεται υπό το πρίσμα της ψυχροπολεμικής διπλωματίας και τον τρόπο που χρησιμοποιηθηκε ο πολιτισμός και η τεχνη ως μοχλός άσκησης πολιτικής επιρροής στην Ελλάδα.1974-2004: Η τέχνη στα χρόνια της Μεταπολίτευσης
Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς, η Βάσια Μαγουλά, η Νίκη Παπασπύρου και ηΣοφία Χρυσαφοπούλου συναντούν την κα Έλενα Χαμαλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Καθηγήτρια-Σύμβουλο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Μαζί, συζητούν για την τέχνη κατά την περίοδο 1974-2004, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, μια περίοδο σταδιακής μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία, τις κρίσιμες πολιτειακές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές.
Σημαντικές τομές που καθόρισαν
πολλαπλώς την πολιτιστική ζωή της χώρας, καθώς και την πρόσληψη και τηνπαραγωγή της τέχνης.
Προσεγγίζουν την περίοδο μέσα από το πρίσμα των θεσμώνκαι των εκθέσεων.
2004-2020: Η τέχνη στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώναΣτο έκτο επεισόδιο της σειράς, η Βίκυ Τσίρου και η Άλκηστις Κοντοπούλουσυναντούν την κα Συραγώ Τσιάρα, ιστορικό τέχνης και διευθύντρια της ΕθνικήςΠινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.
Συζητούν για την τέχνη των πρώτωνδεκαετιών του 21ου αιώνα στην Ελλάδα (2004-2020), τις εκθέσεις που στιγμάτισαντην περίοδο, τη δυναμική επανεμφάνιση της περφόρμανς τα χρόνια αυτά, για τουςθεσμούς των Μπιενάλε και της Documenta 14, καθώς και για τον ρόλο που επιτελεί ησύγχρονη τέχνη στον δημόσιο χώρο.Συνομιλώντας με καλλιτέχνες και επιμελητές ΙΣτο έβδομο επεισόδιο, η Βίκυ Τσίρου και η Αθανασία Καλαμάκη, συναντούν τηνεικαστικό και Επίκουρη καθηγήτρια του εργαστηρίου Διαθεματικής και ΔιαμεσικήςΤέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας Μαρία Βαρελά και τη Δρ. Ιστορίας τηςΤέχνης και Επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Τίνα Πανδή.
Μαζί, συζητούν για τη στροφή της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα τόσο προς τις νέεςτεχνολογίες όσο και προς τις παραδοσιακές τεχνικές, καθώς και προς την ανάδειξητης γυναικείας τέχνης.
Επιπλέον, αναλύουν τον ρόλο και την επιρροή των μεγάλωνιδιωτικών ιδρυμάτων και των προγραμμάτων καλλιτεχνικής φιλοξενίας στηνκαλλιτεχνική παραγωγή, όπως και την ανάγκη των καλλιτεχνών να προσεγγίσουνδιεπιστημονικά το έργο τους.
Συνομιλώντας με καλλιτέχνες και επιμελητές ΙΙ
Στο όγδοο επεισόδιο της σειράς podcast, ο Αναστάσιος Τσακαλιάδης-Σωτηράκογλου και η Άλκηστις Κοντοπούλου συναντούν την Ελπίδα Ρίκου, Δρ.Κοινωνικής Ψυχολογίας, ανθρωπολόγο και εικαστικό και τον εικαστικό ΠάνοΣκλαβενίτη.
Μαζί, συζητούν για τον κόσμο της τέχνης την post-covid εποχή, τουςθεσμούς που κυριαρχούν στην παραγωγή της τέχνης σήμερα, τη θέση των καλλιτεχνών αλλά και τον ρόλο του κοινού.
Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα στο YouTube:https://www.youtube.com/playlist?list=PLJumzmZXDIKEW34LggxPqxexvNGQKDDVhΚαι στο Spotify:https://open.spotify.com/show/0eU0EutA3Q9PuMGIR8D34u
Συντελεστές:Σχεδιασμός, συντονισμός έργου: Άλκηστις Κοντοπούλου
Ηχογράφηση/μίξη ήχου: Κώστας ΤσιώληςΠρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιάννης Καραδήμας, Παραγωγή/Μίξη μουσικής:Κώστας Βλαβενίδης
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Βίκυ Τσίρου
Σχεδιασμός λογοτύπων: Μάκης ΤσουρούφληςΥπεύθυνες Επικοινωνίας: Βίκυ Τσίρου, Σοφία Χρυσαφοπούλου