Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Άργους σας καλωσορίζει σε κάτι περισσότερο από έναν δρομικό αγώνα ο οποίος πραγματοποιείται για έβδομη συναπτή χρονιά και είναι αφιερωμένος στις Πανανθρώπινες Αξίες την Ημέρα Σκέψεως που εορτάζεται από τους απανταχού ανά την Υφήλιο Προσκόπους, στις 22 Φεβρουαρίου και στον μεγάλο Έλληνα μαραθωνοδρόμο και ανθρωπιστή Στέλιο Κυριακίδη.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής : Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 ώρα 10.00
Τόπος εκκίνησης : Στρατώνες Καποδίστρια
Τόπος τερματισμού: Στρατώνες Καποδίστρια
Χιλιομετρική απόσταση:21 χλμ
Παροχές: Ηλεκτρονική χρονομέτρηση και βραβείο συμμετοχής για κάθε δρομέα.
Όριο: Το όριο των δρομέων που μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή είναι οι 200 και η εγγραφή θεωρείται έγκυρη με την ολοκλήρωση της πληρωμής και μέχρι την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Καμία εγγραφή και καμία πληρωμή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί την ημέρα του αγώνα και ζητάμε την κατανόηση σας για αυτό.
Κόστος: Φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει αντίτιμο 5 ευρώ για τη συμμετοχή του κάθε δρομέα, το οποίο θα πιστωθεί μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα οι οποίοι από τις πρώτες στιγμές υποστηρίζουν τους πληγέντες του μεγάλου σεισμού σε Τουρκία και Συρία.
Σύνδεσμος εγγραφών εδώ: https://event.athletopia.com/dromosaxion?step=1
Για οποιαδήποτε πληροφορία διευκρίνιση
τηλ. επικοινωνίας6972351611
και email: vabuangelo!@yahoo.gr
Σύντομη περιγραφή διαδρομής : Ο αγώνας θα ξεκινήσει από τον εμβληματικό χώρο των Στρατώνων του Καποδίστρια θα περάσει μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο του Άργους με κομβικό σημείο την Πυραμίδα του Ελληνικού, για να επιστρέψουν εκ νέου στους Στρατώνες του Καποδίστρια για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες τους.
Για να ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι αυτής της όμορφης διαδρομής στα χιλιόμετρα της θα συναντήσουμε πανανθρώπινες αξίες ζωής, αποφθέγματα που έμελλαν να αλλάξουν τον πνευματικό μας κόσμο και φυσικά κάτι από εμάς…Μην ξεχνάτε να αγαπάτε, να μοιράζεστε , να δημιουργείτε και φυσικά να αθλείστε!
Ας δούμε όμως μια μικρή ιστορική αναφορά για τα κομβικά σημεία που διέρχεται ο αγώνας ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ: Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχαίο κτίσμα που το συναντάμε καλοδιατηρημένο.
Κτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που το κάνει να ξεχωρίζει, καθώς οι θέσεις των θεατών είναι σκαλισμένες στο φυσικό βράχο. Η χωρητικότητα του αγγίζει τους 20.000 θεατές και είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Επιδαύρου. Το Αρχαίο Θέατρο του Άργους χρησιμοποιείται για αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ των άλλων και για παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΚΕΦΑΛΑΡΙ): Πρόκειται για ένα πανέμορφο ναό που δύο στοιχεία του προσδίδουν επιπλέον ομορφιά και τον κάνουν ξεχωριστό. Το πρώτο είναι ότι βρέχεται από τα νερά του Ερασίνου ποταμού που τον συναντάμε από τα μυθολογικά χρόνια και το δεύτερο ότι ο Ναός είναι κτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο που αγκαλιάζει κάθε χώρο του. Η παρακείμενη σπηλιά εξωτερικά του ναού έχει έντονα ιστορικά στοιχεία και αναφορές καθώς εκεί ο Θ. Κολοκοτρώνης συγκέντρωνε και προετοίμαζε τους Έλληνες αγωνιστές στον αγώνα για την Ελευθερία. Επίσης ο χώρος μέσα στο σπήλαιο είχε χρησιμοποιηθεί σαν κρυφό σχολείο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου και πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι με μεγάλη έλευση πιστών.
ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Μια ανάσα από την πόλη του Άργους βρίσκεται η πυραμίδα του Ελληνικού, η οποία στέκει πάνω σ’ αρχαίο δρόμο που κάποτε ένωνε το Άργος με την Τεγέα και απ’ την οποία έλεγχαν όπως φαίνεται τους γύρω οδικούς άξονες. Η πυραμίδα όντας σε καλή κατάσταση αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο. Σε
απόσταση 9 χλμ περίπου νοτιοδυτικά της πόλης του Άργους κοντά στις πηγές του Ερασίνου ποταμού και πάνω σε αρχαίους δρόμους που κάποτε έφερναν σε επαφή το Άργος με την Τεγέα δεσπόζει επιβλητική η πυραμίδα του Ελληνικού, μια ζωντανή απόδειξη της μυθικής αλήθειας που θέλει το πάντρεμα της Αργείτικης γης με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Για τη χρήση της υπάρχουν πολλές απόψεις. Ίσως ήταν «πολυάνδριον» μιας κι ο περιηγητής Παυσανίας στο έργο του τον 2ο μ.Χ. αι. κάνει λόγο για μια πυραμίδα στην περιοχή που αποτέλεσε ταφικό μνημείο. Άλλοι αναφέρουν πως ήταν φρυκτωρία, πύργος δηλαδή απ’ τον οποίο στέλνονταν μηνύματα φωτιάς. Σήμερα όμως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ήταν παρατηρητήριο, μικρό φρούριο από το οποίο έλεγχαν τις γύρω περιοχές.